Täydellistä taitoympäristöä etsimässä

Urheilu- ja liikuntataitoja opeteltaessa on oppimisympäristöillä keskeinen merkitys. Yksi taitovalmentajan/opettajan/ohjaajan tärkeimpiä tehtäviä onkin suunnitella, muokata tai luoda ympäristö sellaiseksi, että se tukee oppimisprosessia. Hyvä oppimisympäristö motivoi harjoittelemaan, on virikkeellinen ja mahdollistaa runsaan tekemisen. Hyvin arvokas elementti on ympäristön muunneltavuus. Kuten aikaisemmissa blogikirjoituksissani olen todennut, niin vaihtelu kuuluu elimellisenä osana laadukkaaseen taitoharjoitteluun. Hyvä yhteistyö paikallisiin liikuntapaikkojen ammattilaisiin on tuiki tärkeää, koska erinomaisellakaan ympäristöllä ei tee mitään, jos sinne ei pääse harjoittelemaan. Jean Coté tutki amerikkalaisten ammattilaisurheilijoiden syntymäpaikan yhteyttä menestykseen. Tutkimuksen kohdejoukko koostui 4397 urheilijasta seuraavista lajeista: jääkiekko, baseball, koripallo, golf, amerikkalainen jalkapallo ja jalkapallo. Tulosten mukaan todennäköisimmin huipulle päästiin amerikkalaisittain pienistä kaupungeista (50 000–100 000 asukasta). Tätä havaintoa Cotè tutkimusryhmineen selitti seuraavilla argumenteilla:

  1. Harjoittelutilojen saavutettavuus on paljon tärkeämpää kuin niiden laatu.
  2. Pienissä kaupungeissa lasten on turvallista (sekä fyysiseltä että psyykkiseltä kannalta) harrastaa liikuntaa
  3. Ympäristöt tukevat monipuolisuutta ja leikkiä
  4. Suurten kaupunkien valmennusohjelmat nuorille saattavat olla yliorganisoituja
  5. Pienten kaupunkien ryhmissä ikä, koko ja kyvyt vaihtelevat

Vaikka tutkijat korostavatkin liikuntapaikkojen saavutettavuutta, jäin kuitenkin pohtimaan tuota kolmoskohtaa. Toki valmentaja kykenee erilaisilla toimenpiteillä muokkaamaan harjoitteluympäristöä, mutta minkälainen ympäristö kannustaa monipuoliseen tekemiseen ja leikkiin? Mistä konkreettisesti löytyisi hyvä ympäristö taitojen oppimisen näkökulmasta? Lajikohtaisesti ajateltuna vastaus on helppo; uimarin ympäristö löytyy vedestä ja mäkihyppääjän hyppyrimäestä. Mutta jos tavoitteena on yleistaitojen ja koordinaatiokyvyn sekä havaintomotoriikan kehittäminen, niin kysymys onkin haasteellisempi.

Tässä kuvassa on Tokion olympiavalmennuskeskuksen voimistelusali:

1

Vaikka paikka näyttääkin ensi silmäyksellä upealta, niin tilojen houkuttelevuus ja ennen kaikkea muokattavuus jättävät toivomisen varaa. Sopii lajiharjoitteluun, tosin huippuvaiheenkin voimistelijat hyötyisivät vaihtelevuudesta. Samasta paikasta toinen kuva:

2

Valmiit kuviot ja viivat lattiassa ovat hyvä ratkaisu, jos tosin turhan lineaariset. En siis varauksetta peukuta tälle.

Samanlaisia ajatuksia liittyy myös Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan telinesaliin. Plussana kyllä noiden mattojen ja korokkeiden siirreltävyys.

34

JP-action Center Jyväskylässä on uusi liikuntatila, joka tekee vaikutuksen monipuolisuudellaan. Etenkin kuvassa oikealla häämöttävä trampoliinimaailma on harjoittelemaan houkutteleva ratkaisu, todellinen tarjouma, eli affordance.

5

Erittäin mielenkiintoinen ratkaisu löytyy Tanskanmaalta Århusista. Todella innovatiivinen ja motivoiva kokonaisuus. Jos tästä nyt jotakin moitteen sijaa hakee, niin pystyykö näitä tiloja muokkaamaan? Kuinka kauan esimerkiksi tuolla takaseinällä näkyvässä sokkelossa jaksaa ryömiä kyllästymättä (sokkeloiden edessä on turvaverkot, paikka on hyvin turvallinen myös pienille)?

6

Muokattavuudessaan Jyväskylän Parkour-akatemian sali on erinomainen. Rakenteet ovat helposti ja nopeasti siirrettävissä, joten sali on joka päivä erilainen. Täällä taitojaan kehittävän liikkujan pitää kerta toisensa jälkeen sopeuttaa oma liikkumisensa muuttuneisiin olosuhteisiin, mistä on seurauksena hänen taitotasonsa karttuminen. Tilojen ulkoinen ilme on hyvin karu ja urbaani, onko se hyvä vai huono asia, sitä voi jokainen miettiä itse.

78

Entäpä sitten ulkotilat? Tanskassa on Odensessa hyvin innovatiivinen urheilukenttä, joka kyllä houkuttelee liikkumaan monipuolisesti.

91011

Amsterdamin Ajaxin harjoituskentälle on rakennettu muun muassa ylä- ja alamäet, sekä erilaisilla askelmilla varustetut portaat.

12

Ehkäpä kuitenkin hauskin kaikista on Ruotsissa Malmössä sijaitseva ”Puckleball” -kenttä.

1413

Omasta mielestäni tämä Malmön kenttä on juuri sellainen, joka herättää mielenkiinnon ja kutsuu houkuttelevasti liikkumaan. Leikittelin ajatuksella, että meillä olisi Suomessa tällainen kumpareinen pelikenttä. Toimisi kesät talvet, eikä varmaan olisi mahdottoman kallis toteuttaa. Taitopohjan monipuolistamiselle kerrassaan erinomainen ratkaisu.

Hyvä oppimisympäristö taitojen kehittämiselle ei tietenkään aina tarkoita rakennettua ympäristöä. Suomalainen luonto eri vuodenaikoina on myös taitojen oppimisen kannalta äärimmäisen arvokas rikkaus.

Taitotohtori

Kirjoittajasta

Sami Kalaja
LitT
Taitovalmennuksen asiantuntija
sami.p.kalaja@jyu.fi

Aikaisemmat kirjoitukset