Minulla oli suuri ilo ja kunnia osallistua Singaporen urheilukoulun 10-vuotisjuhlaseminaariin ”Sports Development & Excellence for Student-athletes”. Seminaarin esiintyjäkaarti oli hyvin korkeatasoinen edustaen maapallon eri kolkkia. Pääviestit liittyen nuorten urheilijoiden harjoitteluun olivat harjoittelun monipuolisuuden ja liikunnallisten perustaitojen tärkeys. Asiantuntijat eri puolilta maailmaa jakoivat yhteisen huolen perusliikuntataitojen heikkenemisestä ja pitivät yhtenä vastauksena tähän haasteeseen harjoittelun monipuolisuutta. Tässä ydinviestejä muutamilta pääesiintyjiltä:
Caroline Ringuet-Riot Australiasta kertoi rohkaisevista kokemuksista liittyen urheilijoiden lajin vaihtoon. Hän käytti tästä ilmiöstä hauskaa termiä ”lahjakkuuksien kierrätys”. Menestyksekkäästi lajia vaihtaneita urheilijoita ovat esimerkiksi Clint Robinson (surffauksen Australian mestarista melonnan olympiavoittajaksi), Alisa Camplin (voimistelun ja purjehduksen juniorimestarista freestylehiihdon olympiavoittajaksi) ja Anthony Mundine (ammattilaisrugby-pelaajasta nyrkkeilyn maailmanmestariksi). Australialaisten selvitysten mukaan lajia vaihtava urheilija edistyy nopeasti, hänen urheilu-uransa pitenee, oppiminen on helppoa ja prosessiin ei liity kasvun ja kypsymisen ongelmia. Lajin vaihtajien hyviä puolia ovat korkea motivaatio ja tavoitesuuntautuneisuus, aikaansaavuus, hyvät itsehallintataidot, korkea työmoraali ja vankka kilpailukokemus. Lisäksi lajia vaihtaneilla urheilijoilla ei ole virheellisiä tapoja tekniikkaan liittyen. Haasteina puolestaan on mahdollinen taitotason, fyysisten ominaisuuksien ja motivaation epätasapaino; valmentajien tulee minimoida vammat ja yliharjoittelu. Haasteena saattaa myös olla kärsimättömyys ja kiire menestyä. Numeroiden valossa lajin vaihtaminen näyttäisi toimivan tehokkaasti; Australian urheiluinstituutin (AIS) lajia vaihtaneista 256 urheilijasta 72 selvitti tiensä kansalliselle huipulle yhden olympiadin aikana, eli noin joka kolmas (28%) urheilija edusti maataan uudessa lajissa alle neljän vuoden jälkeen lajin vaihdosta.
Ringuet-Riot suositteleekin nuoria urheilijoita kokeilemaan ja harrastamaan useita eri lajeja. Hän sanoo että: ”Let children participate in other sports and give them support to try everything and get good at all kinds of sports at a fundamental level. When they grow older, they will learn to like the sport so they can better hone their skills and become specialized in one or two sports.” Ringuet-Riot on vakuuttunut siitä, että kun lapset saavat kokeilla eri lajeja, he löytävät myöhemmin toisen lajin helpommin oman varsinaisen lajinsa jatkeeksi. Ja kun kerran on opittu harjoittelemaan intensiivisesti jossakin lajissa, niin toisessakin lajissa on helpompi päästä huipulle. Edistyminen tässä kakkoslajissa on australialaiskokemusten mukaan nopeaa, huippu on saavutettavissa jopa kahdessa vuodessa. Esimerkkinä nopeasta edistymisestä mainittiin 400 metrin aitojen kaksinkertainen maailmanmestari Jana Pittman-Rawlinson, joka lopetti kilpailemisen yleisurheilussa 2012 ja on nyt menossa Sotshin talviolympialaisiin kelkkailijana.
Chelsean jalkapalloakatemian liiketaitospesialisti Will Tullett Isosta Britanniasta puolestaan korosti perusliikuntataitojen merkitystä jalkapalloilijan urakehityksessä. Chelsean akatemian tavoitteena on tasapainoinen, ketterä ja kaksijalkainen pelaaja, joka hallitsee potkujen lisäksi myös esimerkiksi käännökset molempiin suuntiin. Chelseassa pelaajia kehitetään monipuolisesti, varsinainen pelipaikka selviää vasta 13–14-vuotiaana. Tullettin mukaan nuorison perusliikuntataidot ovat heikentyneet suuresti ja niiden erikoisharjoittelu on tarpeen. Perusliikuntataitojen harjoittelu Chelsean akatemiassa on yhdistettynä jalkapalloharjoituksiin kuuden minuutin pätkissä. Harjoitusten sisältöjä ovat muun muassa silmä käsi/jalka –koordinaation kehittäminen, jalkojen erilaiset askellusmallit, perusliikkumistaidot ja havaintomotorinen harjoittelu. Esimerkiksi U9 joukkueilla on jokaisen lajiharjoituksen sisällä kolme kuuden minuutin liiketaito-osuutta. Tätä hieman erikoiselta kuulostavaa järjestelyä Tullett perusteli lajivalmentajien sitouttamisella. Pitämällä liiketaitoharjoitukset riittävän lyhyenä varmistetaan jalkapallovalmentajien mukanaolo, vaikka taitoharjoitukset vetääkin alan spesialisti. Monipuolisuuden Tullett hahmotti enemmänkin liikevalikoiman monipuolisuutena, ei niinkään urheilulajien monipuolisuutena. Kaikista tärkeimpänä asiana Will Tullett piti kuitenkin hauskuuden elementtiä. Pikavoittoja tärkeämpää on pelaajien viihtyminen mukana toiminnassa ja heidän pitkäjänteinen kehittyminen.
Itselleni oli rohkaisevaa ja voimaannuttavaa havaita samankaltaisuudet Chelsean jalkapalloakatemiaharjoitusten ja www.valmennustaito.info -sivuston harjoitteiden välillä. Will Tullettin näyttämät harjoite-esimerkkivideot olivat kuin suoraan tältä sivustolta ladattuja.
Kansainvälisten asiantuntijoiden sanoma tukee vahvasti lasten ja nuorten urheilun suomalaista mallia, jonka mukaan huippusuoritukset rakentuvat perustaitojen muodostamalle perustalle ja monipuoliselle harjoittelulle.
Taitotohtori